Січень вважається місяцем обізнаності про рак шийки матки

09.01.2024
Січень вважається місяцем обізнаності про рак шийки матки.
 
👩‍⚕️ Запобігти цій хворобі можна регулярно відвідуючи лікаря-гінеколога.
 
Візит до фахівця дозволяє стежити за станом репродуктивних органів і постійно бачити будь-які зміни. Відхилення від норми, виявлене під час профілактичних оглядів, буде показанням до подальшої діагностики або лікування.
 
Раку шийки матки зазвичай передує такий стан як дисплазія, коли на поверхні шийки матки виявляють клітини, які мають інакший вигляд, ніж типові. Дисплазія протікає безсимптомно, тому виявити її може лише лікар під час огляду.
 
🟥 Утім, дисплазія – це ще не рак.
У випадках легкої дисплазії за пацієнткою спостерігають, бо зазвичай дисплазія може зникнути сама. При важкій – роблять висічення патологічної ділянки. При цьому шийка та матка після втручання продовжують функціонувати, і жінка може завагітніти та народити дитину. Якщо важку дисплазію не лікувати, вона може перетворитися на рак.
Дисплазія шийки матки розвивається при тривалому перебігу ВПЛ-інфекції. В більшості випадків імунна система знищує ВПЛ самостійно за 1-2 роки. Але у деяких жінок організм не може подолати вірус. ВПЛ є основною причиною раку шийки матки.
🟥 Не варто хвилюватися, якщо гінеколог знайде на шийці матки у жінки якісь зміни. Наприклад, ектопію, яку в народі помилково називають ерозією шийки матки. Зазвичай ці зміни – природні, і вони не перетворяться на рак через рік чи навіть два. Головне – вчасно відвідувати лікаря, який буде спостерігати за змінами.
💉 Найдієвіший захист від раку шийки матки – вакцинація.
Потрапити на прийом до гінеколога можна без направлення сімейного лікаря.
Відвідувати гінеколога слід не рідше одного разу на рік, навіть якщо нічого не турбує. Хоча це правило поширюється на всіх жінок віком від 18 років, багато хто його ігнорує.
Дівчата виправдовують небажання йти до лікаря відсутністю інтимного життя, планів на вагітність або настанням клімаксу. Профілактичний огляд у гінеколога дає змогу уникнути різноманітних захворювань та є важливою передумовою здорового майбутнього жінки.
❗️ Якщо ж вас турбують якісь симптоми: сильний біль при місячних, кровотечі, кров’янисті виділення при навантаженнях чи під час статевого акту – до гінеколога варто звернутися негайно. Біль у попереку, який не проходить, також може бути небезпечним симптомом.
Найоптимальніший час для відвідування лікаря – перші дні після закінчення менструації.
У медзакладах, які мають договір з НСЗУ, консультація та огляд гінеколога є безоплатними.
Вам потрібно лише:
🔹 заздалегідь записатися на прийом, щоб не стояти у черзі;
🔹 знати дату останніх менструацій;
🔹 подбати про інтимну гігієну;
🔹 за добу відмовитись від статевих контактів, використання вагінальних свічок, гелів, спреїв;
🔹 перед візитом до лікаря випорожнити сечовий міхур;
🔹 сформулювати скарги та питання, якщо вони є.
🟥 Чого очікувати від візиту до гінеколога
Чесна розповідь про ваші проблеми зі здоров’ям і спосіб життя дає гінекологу краще уявлення про вашу ситуацію та дає змогу допомогти більше.
ПАП-тест, або мазок, який бере лікар, зазвичай не є болючою процедурою.
Ризики невідвідування гінеколога набагато більші, ніж наші примарні страхи або упередження.
Обов’язково приділіть час своєму здоров’ю!
🟥 Довго не були у гінеколога? Не зволікайте – записуйтеся на прийом.
Ініціатива “Гарантовано!” реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров’я України і НСЗУ та за підтримки Проєкту USAID Ukraine “Підтримка реформи охорони здоров’я”.
Джерело інформації: сторінка ГО «Афіна. Жінки проти раку»