Січень — місяць обізнаності про рак шийки матки: фактори ризику РШМ

12.01.2024
Фактор ризику – це все, що підвищує ймовірність захворювання на рак. Різні види раку мають різні фактори ризику. Наприклад, вплив сильного сонячного світла на шкіру є фактором ризику раку шкіри. Куріння є фактором ризику багатьох видів раку.
🟥Проте наявність фактора ризику або навіть кількох не означає, що людина обов’язково захворіє.
Кілька факторів ризику можуть збільшити ймовірність розвитку раку шийки матки (РШМ). Знання цих факторів допомагає щось змінити у своєму житті, щоб уникнути захворювання.
🟥 Однак не все людина може змінити. Наприклад, ми не можемо впливати на сімейну історію або вік. Тому дуже важливо проходити регулярні огляди у гінеколога, щоб запобігти захворюванню на рак, або «упіймати» його на початковій стадії.
🟥 Фактори ризику, які ви можете змінити 🟥
_
🔹Вірус папіломи людини (ВПЛ)🔹
Інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ) є найважливішим фактором ризику раку шийки матки. ВПЛ — це група з понад 150 споріднених вірусів.
ВПЛ може інфікувати клітини не тільки на поверхні шкіри, але й ті, що вистилають статеві органи, анус, рот і горло. ВПЛ може передаватися від однієї людини до іншої під час контакту «шкіра до шкіри». Одним із шляхів поширення ВПЛ є сексуальна активність, зокрема вагінальний, анальний і оральний секс.
Якісь типи ВПЛ викликають бородавки на різних частинах тіла, які рідко пов’язані з раком. Інші типи ВПЛ називаються типами високого ризику, оскільки вони тісно пов’язані з онкологічними захворюваннями, зокрема рак шийки матки, вульви та піхви у жінок, рак статевого члена у чоловіків і рак ануса, ротової порожнини та горла у чоловіків і жінок.
Зараження ВПЛ є поширеним явищем, і у більшості людей організм може самостійно позбутися від інфекції. Однак іноді інфекція не зникає і стає хронічною. Хронічна інфекція, особливо якщо вона спричинена певними типами ВПЛ високого ризику, може з часом спричинити певні види раку, наприклад рак шийки матки.
Крім того, доступні вакцини проти ВПЛ, які допомагають запобігти зараженню певними типами ВПЛ і деякими видами раку, пов’язаними з ними.
Детальніше про вакцинацію проти ВПЛ і як це працює, ми розкажемо у наступних дописах.
_
🔹Статевий анамнез🔹
Кілька факторів, пов’язаних із вашим статевим життям, можуть збільшити ризик раку шийки матки. На ризик, швидше за все, впливає збільшення ймовірності інфікування ВПЛ.
Йдеться про:
◼️сексуальну активність у молодому віці (молодше 18 років);
◼️наявність багатьох сексуальних партнерів;
◼️інтимні стосунки із людиною, яка має ВПЛ-інфекцію або багато сексуальних парнерів.
_
🔹Куріння🔹
Курець та оточуючі піддаються впливу багатьох хімічних речовин, що викликають рак, які впливають не тільки на легені. Ці шкідливі речовини всмоктуються через легені і розносяться з кровотоком по всьому організму.
Жінки, які палять, приблизно вдвічі частіше хворіють на рак шийки матки, ніж ті, хто не палять. Побічні продукти тютюну були виявлені в цервікальному слизу жінок, які палять. Дослідники вважають, що ці речовини пошкоджують ДНК клітин шийки матки і можуть сприяти розвитку РШМ. Куріння також знижує ефективність імунної системи в боротьбі з інфекціями ВПЛ.
_
🔹Ослаблена імунна система🔹
Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), вірус, який викликає СНІД, послаблює імунну систему та підвищує ризик зараження ВПЛ.
Імунна система важлива для знищення ракових клітин і уповільнення їх росту та поширення.
У жінок з ВІЛ передраковий стан шийки матки може перерости в інвазивний рак швидше, ніж зазвичай. Ще одна група жінок, які входять до групи ризику раку шийки матки, — це жінки, які приймають препарати для пригнічення імунної відповіді, наприклад ті, які лікуються від аутоімунного захворювання (при якому імунна система сприймає власні тканини організму як чужорідні та атакує їх, як мікроби) або тих, хто переніс трансплантацію органів.
_
🔹Хламідійна інфекція🔹
Хламідії є відносно поширеним видом бактерій, які можуть вражати репродуктивну систему. Передається інфекція статевим шляхом. Жінки, які інфіковані хламідіозом, часто не мають симптомів, і вони можуть взагалі не знати, що інфіковані, якщо їх не перевірить гінеколог.
Деякі дослідження показали вищий ризик раку шийки матки у жінок, у яких аналізи крові та цервікального слизу показали ознаки хламідіозу в минулому або зараз.
_
🔹Тривале використання оральних контрацептивів (протизаплідних таблеток)🔹
Є дані про те, що тривалий прийом оральних контрацептивів підвищує ризик РШМ. Дослідження показують, що чим довше жінка приймає ці таблетки, тим більше зростає ризик раку шийки матки.
Тому дуже важливо обговорити із лікарем переваги та потенційні ризики протизаплідних таблеток.
_
🔹Наявність кількох доношених вагітностей🔹
Жінки, які мали 3 або більше доношених вагітностей, мають підвищений ризик розвитку раку шийки матки. Вважається, що це, ймовірно, пов’язано з підвищеним ризиком інфікування ВПЛ під час статевої активності.
Крім того, дослідження показали, що гормональні зміни під час вагітності можуть зробити жінок більш сприйнятливими до інфекції ВПЛ або розвитку раку. Інша думка полягає в тому, що вагітні жінки можуть мати слабшу імунну систему, що сприяє зараженню ВПЛ і розвитку раку.
_
🔹Вагітність у ранньому віці🔹
Жінки, яким на момент першої доношеної вагітності було менше 20 років, частіше хворіють на рак шийки матки пізніше, ніж жінки, які народжували до 25 років або старше.
_
🔹Дієта з низьким вмістом фруктів і овочів🔹
Жінки, в раціоні яких недостатньо фруктів і овочів, можуть мати підвищений ризик розвитку раку шийки матки.
_
🟥 Фактори ризику, які неможливо змінити 🟥
🔹Наявність раку шийки матки в сімейному анамнезі🔹
Рак шийки матки може зустрічатися в деяких сім’ях. Якщо ваша мати або сестра хворіли на рак шийки матки, ваші шанси захворіти на це захворювання вищі, ніж якби ніхто в родині не хворів.
Деякі дослідники підозрюють, що деякі рідкісні випадки цієї сімейної схильності спричинені спадковим захворюванням, через яке одні жінки менш здатні протистояти інфекції ВПЛ, ніж інші.
❗️Нагадаємо, на ранніх стадіях РШМ протікає безсимптомно, тому виявити його можна лише відвідавши гінеколога. ❗️
На пізніших стадіях про рак шийки матки можуть свідчити кровотечі між місячними, під час статевого акту чи навантаженнях, водянисті кров’янисті виділення із піхви із неприємним запахом, біль в ділянці малого таза та попереку.
Такі симптоми як набряк ніг, проблеми із сечовипусканням та дефекацією та кров у сечі можуть свідчити про прогресування хвороби.
🔴 Якщо такі симптоми наявні – треба негайно звернутися за медичною допомогою.
До гінеколога можна звернутися без направлення. Консультація та огляд лікаря, є безоплатними в медичних закладах, які мають договір з НСЗУ. Якщо є необхідність, то лікар призначить додаткові обстеження та дослідження, які теж є безоплатними за Програмою медичних гарантій.
_______________
Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров’я України і НСЗУ Національна служба здоров’я України за підтримки Проєкту USAID Ukraine — USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я“.
Джерело інформації: офіційна сторінка ГО Афіна. Жінки проти раку