Січень – місяць обізнаності про рак шийки матки

11.01.2021
matka-1200x1200.jpg

Рак шийки матки (РШМ) – це онкогінекологічне захворювання, що належить до інтимної сфери та є одним з найменш обговорюваних у нашому суспільстві. Це дуже прикро, адже статистика РШМ в Україні невтішна: 90% усіх випадків захворюваності РШМ у світі реєструють в країнах з низьким рівнем життя, де відсутня страхова медицина і скринінгові програми.

Серед усіх онкопацієнтів в Україні захворюваність на РШМ посідає четверте місце. Натомість смертність від РШМ в нашій країні перебуває на третьому місці, а в Європі – на сьомому.

Статистика серед інших видів раку за віком:

— у 30-54 років захворюваність на РШМ посідає друге місце, смертність від РШМ – також на другій позиції.

— у 18-29 років захворюваність на РШМ перебуває на четвертому місці, смертність від РШМ – на першій позиції.

Однак фахівці засвідчили, що в 90% випадків РШМ спричинені вірусом папіломи людини (ВПЛ). Існує близько двохсот різновидів ВПЛ, та не всі з них є онкогенними.

Понад 70% випадків РШМ у світі та 83% в Європі зумовлені онкогенними типами ВПЛ 16 та 18.

Нині існує дві вакцини від ВПЛ – Церварикс (Cervarix) та Гардасил (Gardasil), які ефективно використовують для щеплення жінок. У більшості країн до 2030 року планують зовсім позбутися цього захворювання шляхом тотального вакцинування.

Рак шийки матки не є неминучим наслідком ВПЛ інфекції. Проте за умови зниження захисних сил організму та високої генетичної схильності до новоутворень, інфекція, яка спричинена онкогенними типами ВПЛ, стає причиною розвитку запалення. Зокрема й дисплазії, яка є передумовою розвитку РШМ.

Якщо жінки щонайменше раз на рік проходитимуть огляд у гінеколога з кольпоскопією, вагінальним УЗД і ПАП-тестом, запалення та дисплазію можна зафіксувати на ранніх стадіях  і відповідно запобігти розвитку РШМ.

У випадку діагностування на ранній стадії РШМ виліковується в понад ніж 90% випадків захворювання.

Які симптоми раку шийки матки?

Нерідко, особливо на ранніх стадіях, захворювання має безсимптомний перебіг. Однак обов’язково зверніться до лікаря, якщо у вас:

🔸міжменструальна кровотеча;

🔸 кровотеча під час або після статевого акту;

🔸 систематичний біль в спині, стегнах і ногах;

🔸 проблеми із сечовипусканням;

🔸втрата ваги;

🔸 кровотеча після настання клімактеричного періоду;

🔸анемія;

🔸неприємні відчуття, дискомфорт або біль під час сексу.

🔸водянисті виділення.

Фактори ризику:

🔸 не проходження процедури скринінгу раз на 3-5 років. Без проведення процедури лікар не зможе діагностувати захворювання на ранній стадії, тож ви ризикуєте захворіти на РШМ;

🔸паління збільшує можливість захворіти на рак. Хімічні речовини, які знаходяться у цигарках, спричиняють руйнування клітин, зокрема й клітин ШМ;

🔸слабка імунна система;

🔸часта зміна статевих партнерів;

🔸незахищений секс;

🔸 тривале вживання протизаплідних пігулок без консультацій лікаря.