Розпочався Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки

18.01.2023
18 січня розпочався Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки.
 
Тож ми вирішили ще раз нагадати про ризики інфікування високоонкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), що є дуже небезпечними й здебільшого провокують це онкозахворювання.
 
🦠 Вірус папіломи людини (ВПЛ, HPV) — це поширена інфекція, що частіше всього переважно передається саме статевим шляхом, уражає шкіру та слизові оболонки промежини.
 
Існує близько 200 різних штамів вірусу, та найнебезпечнішими є 14 типів (16,18,31,33,45 та інші), які названі високоонкогенними. Вони можуть зумовити в жінок також і виникнення раку шийки матки.
 
Впродовж життя ВПЛ інфікується щонайменше троє з чотирьох людей і здебільшого хвороба проявляється на рівні передпухлинної патології епітелія шийки матки починаючи з 25-35 річного віку.
 
💉З огляду на ризики, які несе ВПЛ для організму людини, і високі показники захворюваності, нині єдиним дієвим способом первинної профілактики є вакцинація. Препарат для щеплення забезпечує вироблення специфічних захисних антитіл ще до потрапляння вірусу в організм, тобто формує імунну пам’ять.
 
✅ Вакцину від ВПЛ, як і будь-який інший профілактичний засіб, бажано ввести до потрапляння вірусу. Через це фахівці рекомендують робити щеплення до початку сексуальної активності. Імунізацію від ВПЛ максимально ефективно здійснювати до 25 років включно.
 
Найбільш ефективно вводити препарат пацієнткам у віці 9-15 років в програмах шкільної вакцинаціі‌. Стандартний курс щеплень передбачає триразове введення бустерних доз у віці старше 15 років, а у дівчаток до 15 років ефективним є введення лише 2 бустерних доз, що значно економніше для державних коштів і дієво профілактує важкі захворювання, що викликаються ВПЛ-інфекцією.
 
📍Відповідно до світових даних з фармаконагляду імунізація від ВПЛ є безпечною. Усі вакцини, перш ніж були схвалені до використання, пройшли клінічні дослідження щодо безпеки та ефективності.
 
Жодного летального випадку смерті внаслідок вакцинації проти ВПЛ не зареєстрували.
 
❗Щеплення від ВПЛ проводять у 84 країнах світу, наприклад, у США, Канаді та більшості країн ЄС. Близько 80 мільйонів людей уже вакцинувались. У державах, де здійснюють масову імунізацію від ВПЛ, за кілька років вдалося зменшити показники захворюваності на генітальні кондиломи, передракові патології шийки матки і рак шийки матки.
 
🧪 Нині в Україні зареєстровано дві вакцини для профілактики ВПЛ: «Церварикс» і «Гардасил-4». За інформацією, що надійшла до Державного експертного центру МОЗ України, за останні 5 років медики ввели 13 351 доз препаратів. Щеплення від ВПЛ не належить до обов’язкових в Україні, а є рекомендованим. Ви можете зробити його за власним бажанням і убезпечитися від появи як деяких форм передпухлинної патології, так і раку шийки матки.
 
З турботою про здоров’я жінки!