Рак печінки: чинники виникнення хвороби та сучасні тенденції в лікуванні

06.05.2021
pechinka.png

Печінка – один із найважливіших органів людського тіла. Щороку кількість хворих, які потребують оперативного втручання на печінці збільшується. Це відбувається через низку суспільно-природничих, екологічних та медичних проблем.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я рак печінки посідає шосте місце серед найбільш поширених пухлин. Завідувач, лікар-хірург-онколог обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру Костянтин Косьмина розповів про чинники виникнення хвороби та сучасні тенденції в лікуванні.

Клінічно розрізняють первинний (злоякісна пухлина, що формується в органі) та вторинний рак печінки (метастази новоутворень, локалізованих в інших органах).

Через значний об’єм крові, що проходить через печінку, а також інші недостатньо вивчені фактори, орган є одним із найпоширеніших місць для метастазів. Пухлини, що виникають у товстій кишці, підшлунковій залозі, шлунку, легенях, молочних залозах можуть уражати печінку у вигляді вторинних вогнищ.

Однак іноді злоякісне новоутворення може виникнути власне в клітинах печінки. Гепатоцелюлярна карцинома, зазвичай, розвивається у вигляді однієї або кількох пухлин, що руйнує нормальну тканину. Такий первинний рак печінки може поширюватися й на інші частини тіла, зокрема, легені та лімфатичні вузли.

Інший різновид первинної пухлини – внутрішньопечінкова холангіокарцинома.  Новоутворення розвивається з клітин, що вистилають жовчні протоки. Це захворювання фіксують рідше, ніж гепатоцелюлярну карциному.

Симптоми та ознаки раку печінки

Рак печінки не так легко запідозрити та діагностувати, адже більшість його ознак і симптомів, зазвичай, неспецифічні. Адже слабкість, швидка втомлюваність, невмотивована втрата ваги або зниження апетиту притаманні багатьом захворюванням. Більш характерні ознаки ураження печінки з’являються під час збільшення пухлини. У таких випадках відбувається зміна розміру живота (через збільшення печінки), або скупчення рідини (так званого асциту), а також жовтяниця — жовтий відтінок шкіри та очей, темне забарвлення сечі.

Які існують методи лікування раку печінки?

Найбільш поширеним методом лікування первинного раку печінки є  видалення злоякісного новоутворення хірургічним шляхом. На жаль, операцію не завжди можна виконати. Для цього існує декілька причин: у першому випадку, якщо в пацієнта діагностували цироз, то функція печінки є занадто поганою, аби пацієнт міг безпечно перенести операцію. У другому випадку – пухлинний процес є поширеним і немає технічної можливості для радикальної операції.

Часто в печінці є інші крихітні вогнища раку, що не видно під час хірургічного втручання чи сканування, але з часом після успішної операції вони можуть збільшитися в розмірах. Попри це, хірургічні методи постійно вдосконалюються і стають безпечнішими та ефективними.

У випадках, коли видалення пухлини неможливе, застосовують інші методи лікування. До них зараховують хіміотерапію — системну або локальну (вводиться безпосередньо в судини печінки), мікрохвильову та радіочастотну абляцію (руйнування пухлини за допомогою теплової енергії), променеву терапію.

Отже, треба пам’ятати, що ті, хто має високий ризик розвитку раку печінки, повинні регулярно проходити обстеження. Цей вид онкозахворювання краще підлягає лікуванню, якщо діагностується на ранніх етапах.

Скринінг — це єдиний ефективний спосіб виявити пухлину на ранніх стадіях, адже симптоми в таких випадках малопомітні або відсутні. Пацієнтам групи високого ризику, а саме тим, у кого є хронічні захворювання печінки вірусного або іншого походження, варто проходити регулярні обстеження. До них належать: ультразвукове дослідження, комп’ютерна томографія та аналізи крові за призначенням лікаря. Також варто зробити щеплення від гепатиту В, якщо ви не вакцинувалися в дитинстві.

Команда обласного центру онкохірургії Черкаського онкодиспансеру продовжує роботу в напрямку лікування та хірургії печінки й жовчовивідних шляхів. Це високотехнологічна галузь, що потребує високої майстерності та злагодженості в роботі фахівців різних профілів. Ці чинники впливають на отримання високих клінічних результатів.

За консультацією можна звернутися до завідувача, та фахівців обласного центру онкохірургії КНП Черкаського обласного онкологічного диспансеру ЧОР: xirurg@onko.ck.ua, (067)474-29-22.