Першу велику анатомічну резекцію печінки успішно провели в Центрі онкохірургії

22.04.2021
operacziya1-1200x800.jpg

Першу велику анатомічну резекцію печінки з приводу об’ємного метастазу колоректального раку успішно провели у Центрі онкохірургії Черкаського онкологічного диспансеру нещодавно. 

За словами завідувача, лікаря-хірурга-онколога обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру Костянтина Косьмини, пацієнт із патологією прямої кишки (злоякісна пухлина), маючи великий метастаз в печінці після проведеного комісійного огляду та визначеною стадією, відповідно до протоколу, отримав повний курс спеціального лікування.

➖ Спочатку – повний цикл  променевої терапії, далі – оперативне втручання з приводу пухлини прямої кишки (виконали  первинну резекцію прямої кишки з превентивною стомою), згодом – повний курс хіміотерапії. Це зменшило метастатичне враження печінки на 15%. Наступним етапом в плані лікування передбачили проведення анатомічної резекції печінки. Тож бригада фахівців вирішила готувати пацієнта до оперативного лікування, – зазначив Косьмина.

Як зауважив медик, загалом хірургічне лікування печінки має декілька варіантів: анатомічні резекції, хірургічні  та  атипові. Ці три методи різняться між собою.

➖ Хірургічна резекція передбачає оперативні втручання, які полягають у видаленні первинної пухлини в поєднанні з резекцією метастазів печінки,  атипова – видалення ураженої частини без урахування судинного й жовчного плину. Анатомічна ж резекція набагато складніша, її виконують з урахуванням усієї анатомічної будови печінки, – пояснив лікар-хірург-онколог.

Костянтин Косьмина розповів, що печінка має декілька сегментів, які утворені за рахунок анатомічної будови. Кожен із них має відповідне кровопостачання, крововідплив і дренування за рахунок жовчних шляхів.

➖ Коли метастатичний процес займає декілька цих зон, то йдеться якраз про анатомічну резекцію, що передбачає вилучення враженої ділянки печінки з урахуванням її анатомічної будови, кровопостачання і краю резекції. Зауважу, що край має бути абсолютно «чистим», інакше не вдасться видалити пухлинний процес у межах здорових тканин, і в результаті може статися  рецидив, – сказав фахівець.

За його словами, здійснення анатомічної резекції загалом потребує виваженого підходу і скрупульозності: перев’язуються важливі судини, виключаються з кровотоку ділянки печінки; при цьому потрібно передбачити об’єм функціонального залишку  тканини печінки, щоб уникнути можливої печінкової недостатності.

➖ До того, як призначити оперативне втручання й окреслити специфіку його виконання, пацієнту необхідно провести додаткові обстеження: КТ-моделювання (для вивчення анатомічної структури кровоносної системи печінки) і МРТ печінки (дає інформацію про відношення цієї пухлини або метастатичного процесу до магістральних судин і про те, чи потребують вони протезування), – наголосив завідувач обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру.

Косьмина зазначив, що сьогодні великі й об’ємні оперативні втручання на печінці в Україні успішно здійснюють і державні, і приватні клініки, проте їх небагато. Це, зокрема, Інститут раку, Інститут трансплантології імені Шалімова, а також фахівці із Запоріжжя, Львова, Харкова.

➖ Такі масштабні операції – доволі складний напрямок роботи, але люди цього потребують. Фахівцям нашого закладу це цікаво, тому вони продовжують працювати в цьому напрямку, попри його складність, – сказав лікар-хірург-онколог.

Костянтин Косьмина додав, що злоякісне захворювання в організмі людини – це не вирок. Навіть IV стадія онкологічного процесу нині доступна для лікування з хорошими результатами.

➖ Наша команда хоче продемонструвати, що сьогодні лікування пацієнтів із наявними процесами віддалених метастазів, особливо в печінці, можливе. Задля проведення оперативних втручань ми закупили відповідний інструментарій і об’єднали фахівців, які пройшли відповідні стажування не лише в Україні, а й за кордоном, – поділився завідувач обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру.

Медик розповів, що сформована хірургічна бригада здатна виконувати такі масштабні операції та інформує, що пацієнти із наявністю метастатичних процесів колоректального раку в печінці можуть отримувати медичну допомогу не лише в медзакладах столиці чи за кордоном.

➖ На черзі вже маємо п’ятьох пацієнтів, які вже прооперовані з приводу колоректальної пухлини. Вони мають об’ємні процеси в печінці – як у правій, так і в лівій долях, зараз пацієнти проходять курси хіміотерапії. Після цього отримаємо облік результатів. Ми плануємо здійснити оперативне втручання для видалення метастатичних процесів анатомічних резекцій печінки, – зазначив Косьмина.

Наші лікарі прагнуть рухатися й надалі. Зокрема, наблизити цю медпослугу до жителів Черкащини та, можливо й суміжних областей, і розширити об’єми оперативних втручань до гемігепатектомії (видалення половини органа, як один із етапів  підготовки до органної трансплантації) на базі обласного Центру онкохірургії, – поділився лікар-хірург-онколог.

За консультацією можна звернутися до завідувача, лікаря-хірурга-онколога обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру Костянтина Косьмини: xirurg@onko.ck.ua, (067)474-29-22.