Паліативна допомога для ветерана (роз’яснення НЗСУ)

04.12.2023
 
Національна служба здоров’я України продовжує серію публікацій для ветеранів про те, як отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій.
 
🟢 Якщо у ветерана діагностували важку невиліковну хворобу або стан, він може отримувати паліативну допомогу. Це комплекс медичних послуг, які допомагають полегшити життя.
Така допомога може бути надана людям з інсультами, онкологічними захворюваннями, розладами психіки, хронічною серцевою недостатністю, деменцією, цукровим діабетом, хворобою Альцгеймера тощо.
 
Існують дві форми паліативної допомоги:
 
🔘 яка надається пацієнтам удома за пакетом “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям” – таких надавачів зараз 1058.
🔘 яка надається у лікарні за пакетом “Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям” – таких закладів зараз 725.
 
В рамках пакетів гарантуються, зокрема, такі послуги:
 
✔️ проведення необхідних аналізів і обстежень (аналізи крові та сечі, глюкоза тощо);
✔️ симптоматична терапія;
✔️ киснева та респіраторна підтримка;
✔️ забезпечення асистивними засобами (крісла колісні, милиці тощо);
✔️ психологічна допомога;
✔️ послуги з реабілітації.
 
👉 Мультидисциплінарна команда з паліативної допомоги приїздить до пацієнта не рідше одного разу на місяць. А також не менше одного разу на тиждень зв’язується телефоном.
 
❗️ Щоб отримати мобільну паліативну допомогу, потрібно мати електронне направлення від лікаря первинки або лікуючого. А для стаціонару направлення також може видати й лікар мобільної паліативної допомоги.
 
Докладніше про мобільну паліативну допомогу читайте тут – http://surl.li/jpnts, про стаціонарну – http://surl.li/jpntp.