Онкопацієнти мають бути почутими

24.04.2020

Ми громадська організація Cancel/R та представники ще 14 громадських організацій, фондів, груп підтримки та спільнот у сфері дорослої онкології об’єднались та звернулися до МОЗу, Мінсоцполітики, Кабміну та Підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями ВР України з метою допомогти онкологічним пацієнтам зберегти життя в умовах пандемії.
Ми розуміємо важливість карантинних заходів, які вводять з метою зупинення поширення COVID-19, проте зараз більше 1 млн українців, які пройшли чи проходять через важкий діагноз – онкологічне захворювання, опинились заручниками ситуації.

Онкологічні пацієнти також входять до групи ризику і більше того, болючі питання стали ще гостріші:
обмеження пересування = припинення терапії та планових клінічних досліджень
неможливість перетинати кордони = неможливість придбати життєво необхідні ліки та виїхати на необхідне лікування
відсутність засобів індивідуального захисту в онкологічних лікарнях
відсутність алгоритмів дій для онкоцентрів
брак ліків та їх недоступність через високу вартість

Рак не дає у кредит час, він не може «піти» на карантин до 11 травня. Онкологічні пацієнти потребують невідкладної чи планової медичної допомоги тут і зараз.

Чому ми це робимо⁉️
За весь час карантину не було ні однієї офіційної комунікації, брифінгу, звернення чи постанови щодо того, що влада розуміє проблеми і потреби онкопацієнтів та готова їм допомогти.
Карантинні заходи введені для того, щоб зберегти життя людей, але не ціною інших😔
Ми закликаємо суспільство, уряд, виконавчу владу, керівників міністерств та відомств допомогти онкологічним пацієнтам зберегти життя та не допустити їхніх смертей, тому що зараз вони під подвійною загрозою.
Офіційний лист-звернення у першому коментарі. Сподіваємось на оперативну реакцію та конструктивний діалог!

👉Якщо ви пацієнт і хочете розповісти про свою ситуацію пишіть сюди innesmatiushenko@gmail.com

👉Якщо ви представник ЗМІ і хочете взяти коментар, дізнатись більше про проблематику, або готові інформаційно нас підтримати пишіть сюди olhadziuba6@gmail.com
Допоможіть нам бути почутими