Онкохворі вимагають не зупиняти реформу

06.05.2020

Пацієнти з онкологічними захворюваннями чекали змін вже дуже давно. Багато з них їх і не дочекалися. Чи дочекаються інші?

https://www.facebook.com/athena.wac/

З 1 квітня онкоцентри та інші медичні заклади перейшли на нову модель фінансування. Передбачалось, що принцип «гроші ідуть за пацієнтом» буде поширено на стаціонари. Ми розуміємо, що впроваджувати зміни дуже непросто, але вони вкрай необхідні усім, — і лікарям, і пацієнтам! У кожного з нас є лікарі, що рятували наше життя. І ні для кого не секрет, що лікарі теж бувають різні. Є фахівці, які живуть своєю роботою. А є, погодьтесь, і такі, потрапивши до яких, з лікарні хочеться втікати і більше не повертатись. Але зарплату вони отримують однакову. Чи має так бути і далі? Звісно ж ні.
Те ж саме і з лікарнями, — фінансувати всі лікарні тільки тому, що вони існують, — неефективно. Ми вже маємо досвід, коли за все необхідно платити пацієнтам. Кожен пацієнт має право отримати якісну медичну допомогу, а держава має надати гарантії її отримання.

‼️ Тому ми вимагаємо не зупиняти реформу!

 За останніх кілька місяців у нас вже третій міністр охорони здоров’я. І кожен раз все спочатку, — кожен з міністрів проводить аудит та звітує про кількість хворих на СOVID-19.
 Однак мільйони важкохворих пацієнтів знаходяться поза увагою, в тому числі і онкопацієнти.
 Уже п’ятий місяць гальмується процес закупівлі ліків для них. До удару по медичній системі від наслідків коронавірусу та відтермінування реформи додасться ще й тотальний дефіцит ліків для важкохворих. Пацієнтів просто не буде чим лікувати. Як вам перспектива на майбутнє? Майбутнє, якого може і не бути.
‼️ Відповідальність за смерті людей буде лежати на Максим СтепановДенис Шмигаль та Володимир Зеленський.
Кабінет Міністрів УкраїниКомітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхуванняОфіс Президента України

P. S. Фото з архіву, вересень 2019 — і по сьогодні.

#медреформа#безкоштовніліки#державнізакупівлі#ПМГ#НЗСУ#ПацієнтиУкраїни#АфінаЖінкиПротиРаку