Олег ТЮРІН: «Тут не можна бути «технарем»»

21.02.2020

Продовжуємо цикл публікацій-знайомств з нашими лікарями. Сьогодні до вашої уваги лише частина дуже цікавої і корисної розмови, бо всього у формат фейсбуку, на жаль, в один пост розміщувати не радять)) та й «знайомством» у звичному форматі це важко назвати, адже Лікар досить знаний і відомий.

Отже:

Завідувач онкомамологічного центру Черкаського обласного онкологічного диспансеру Олег Тюрін поділився секретами успішної діяльності лікаря та спогадами про те, як і чому він потрапив у медицину.

– На мій погляд, медицина і лікування – це мистецтво. Лікар має бути художником у своїй галузі. І це, можливо, лише тоді, коли він має до цього талант, – зауважує Олег Васильович, – , не можна просто оперувати цифрами. Саме тому мене трохи дивує тестова система навчання, яка використовується в освіті. Так, за допомогою тестів можна визначити розміри деталі, охарактеризувати закономірності економічної діяльності в державі, але визначити за допомогою тестів логіку розвитку хвороби і диференційну діагностику виходу на правильний діагноз практично неможливо.

На думку лікаря, для того, щоб успішно перемагати хворобу потрібно мати свого роду чуття. І необхідно просто любити людей, відчувати їхні потреби, мати бажання допомогти їм.

– Зараз у медицині багато чого змінюється. Буде інша система фінансування, може бути інша система огляду пацієнта. Усе більше набувають значення поняття «ринок медичних послуг» і «гроші йдуть за пацієнтом». Як на мене, це все правильно, але в будь-якому випадку і за будь-яких реформ, пацієнти завжди хочуть, крім медичної послуги, бачити ще й добре до них ставлення, співчуття. Я вважаю, що в професії медичного працівника чи не найголовнішим має бути саме чуйне ставлення до хворих. Тому кожен день, ідучи на роботу, я думаю про те, що повинен принести пацієнтам добро і підтримку. І вона полягає не стільки в операціях і лікуванні пацієнтів, скільки в доброму до них ставленні.

Медик з багаторічним досвідом переконаний, що таку стійку систему поглядів на професію лікаря і на життя взагалі отримав ще в ранньому дитинстві. Адже він є продовжувачем цілої династії лікарів.

– У моїй родині шестеро лікарів. Батько був лікарем. Моя мати теж мала пряме відношення до медицини, адже була біохіміком. Моя дружина – лікар. І її батьки теж обоє лікарі. Коли я був дитиною, наш дім розташовувався поряд з ургентною лікарнею, в якій працював мій тато. Його колеги постійно відпочивали в нас після операцій або навпаки збиралися перед операціями. Я постійно був у цьому середовищі. Слухав розмови. Мені це дуже подобалося. Тож, не дивно, що згодом і сам став лікарем.

За словами онколога, чи не найбільшою його мрією є те, щоб науці врешті вдалося винайти ліки від раку, котрі б дозволили обійтися без операцій. А ще краще, аби людство взагалі змогло звільнитися від такої хвороби. До речі, зробити дещо в цьому напрямку, на думку лікаря, можна й зараз. Причому засобами, що доступні практично кожному.

– Якщо двома словами, то це скрінінг та запобігання. Найголовніше – не допустити до появи хвороби. Потрібно приділяти увагу обстеженню, уникати факторів, що провокують, правильно харчуватися і взагалі вести здоровий образ життя, – підсумував Олег Тюрін.

P.S.: Сьогодні, 21 лютого, день народження в сина нашого героя — Андрія Тюріна, який також продовжив родинну справу. Ми приєднуємось до всіх вітань і щиро бажаємо здійснення мрій, міцного здоров’я та всього найкращого!

Використані фото з відкритих інтернет-джерел

Олег Тюрін
Андрей Тюрин
#Черкаський_онкологічний_диспансер