Експерт радить усім пройти безкоштовне обстеження на онкозахворювання

13.01.2020

Інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень – мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія – визначено пріоритетними послугами, які з квітня стануть безоплатними для українців.

 

З 1 квітня запланована медична реформа другої і третьої ланки. Зміни у другій ланці пов’язані з підвищенням кваліфікації вузьких спеціалістів, оновлення третьої ланки стосуються госпітальної допомоги. У цю реформу закладена і безкоштовна рання діагностика онкологічних захворювань.

Чим більший вік населення, тим частіше будуть траплятися онкохворі. Про це GreenPost повідомив радник директора з доступу до лікування в ГО “Пацієнти України” Іван Зеленський. Він також входить до експертної групи при МОЗ, яка визначає номенклатуру препаратів, які будуть закуповуватися для дорослих онкохворих. Крім цього, Іван Зеленський – пацієнт з 10 річним стажем, керівник пацієнтської організації дорослих онкохворих.

“СТАТИСТИКА ТАКА, ЩО КОЖЕН ЧЕТВЕРТИЙ ЧОЛОВІК І КОЖНА ШОСТА ЖІНКА В УКРАЇНІ ХВОРІЮТЬ НА ОНКОЛОГІЮ. І ЧИМ ДОВШИЙ ТЕРМІН ЖИТТЯ ЛЮДИНИ, ТИМ БІЛЬШЕ БУДУТЬ ВИЯВЛЯТИ РАК. ТОМУ ЩО ОНКОЗАХВОРЮВАННЯ З’ЯВЛЯЮТЬСЯ В ТОМУ ВІЦІ, КОЛИ ОРГАНІЗМ ВТРАЧАЄ МОЖЛИВІСТЬ КОНТРОЛЮВАТИ ГЕННІ ТА МУТАЦІЙНІ ЗМІНИ, ЯКІ ВІДБУВАЮТЬСЯ В ОРГАНІЗМІ”,

– говорить Зеленський.

За його словами, основна причина високого рівня смертності від раку в Україні – це пізнє виявлення:

“ЯКЩО У НАС ВИЯВЛЯЮТЬ ПАЦІЄНТІВ НА ПЕРШИХ СТАДІЯХ — 49%, А НА ПІЗНІХ 51% — ЦЕ ВЖЕ 3-4 СТАДІЯ. ТО У ФРАНЦІЇ ІНША СТАТИСТИКА: НА ПЕРШІЙ-ДРУГІЙ СТАДІЇ ДІАГНОСТУЮТЬ 85%. ТОМУ СМЕРТНІСТЬ У НИХ МЕНША, НІЖ В УКРАЇНІ. Є ЩЕ ОДИН ФАКТ: ЧИМ БАГАТШІ ЛЮДИ, ТИМ БІЛЬШЕ ВОНИ ХВОРІЮТЬ РАКОМ, БО ДОЖИВАЮТЬ ДО РАКУ”.

В Японії у 2035 році буде мільйон людей, яким виповнилося 100 і більше років. У всьому світі люди найчастіше помирають від сердцево-судинних захворювань. Онкологія – на другому місці. А в Японії більше будуть помирати від онкології, тільки тому що там є довгожителі.

Крім пізньої діагностики, Зеленський називає фактори, які сприяють онкологічним захворюванням: спосіб життя людини, спадкові генетичні зміни, проживання в техногенній зоні, де забруднене повітря від заводів чи викидів транспорту або в радіаційній зоні. Згубні звички — паління, вживання алкоголю, неправильне харчування — також можуть знизити здатність організму до саморегуляції.

Генетично спадкові зміни передаються від дорослих до дітей. Найзнаменитіша історія — від Анджеліни Джолі. Вона видалила грудні залози і яєчники, після того як дізналася, що лікарі знайшли у неї ген, який з імовірністю у 87% призведе до раку молочної залози і дає 50% ризику розвитку раку яєчників.

Тому експерти радять усім жінкам після 40 років проходити безкоштовне обстеження на онкологічні захворювання. Відправити на діагностику може сімейний лікар, навіть коли ви звернулись через ГРВІ.

“СІМЕЙНИЙ ЛІКАР ПОВИНЕН ВІДПРАВИТИ ДОРОСЛОГО ПАЦІЄНТА НА БЕЗКОШТОВНУ ДІАГНОСТИКУ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ, КИШКІВНИКА, ЛЕГЕНЬ ТА ІН. ЯКЩО ЧОЛОВІК ЧИ ЖІНКА ПРОЙДЕ ЦІ БЕЗКОШТОВНІ ОБСТЕЖЕННЯ, ВІРОГІДНІСТЬ, ЩО ЇЇ ПІЙМАЮТЬ АБО В ДОРАКОВОМУ СТАНІ, АБО НА РАННІХ СТАДІЯХ, БУДЕ ВИЩОЮ. НА РАННІХ ЕТАПАХ ЛІКУВАННЯ В РАЗИ ЕФЕКТИВНІШЕ І ДЕШЕВШЕ. ДЕРЖАВА БУДЕ ПЛАТИТИ І ЗА ЛІКУВАННЯ РАКУ”,

— говорить про необхідність діагностики Іван Зеленський.

Інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень – мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія – визначено пріоритетними послугами, які з квітня стануть безоплатними для українців.

Джерело: http://greenpost.press/