19 травня — Всесвітній день сімейного лікаря

19.05.2020

Цей день — гарна нагода привітати свого лікаря або лікарку та подякувати за їх роботу. Зараз під час карантину і боротьби з коронавірусною інфекцією роль сімейного лікаря взагалі важко переоцінити.

“Маєш симптоми COVID — дзвони сімейному лікарю!”- закликають борди та відеоролики. Сімейні лікарі поруч з пацієнтами під час боротьби з COVID-19. Вони тримають зв’язок зі своїми пацієнтами, відповідають на численні питання, розвіюють побоювання, допомагають пройти випробування коронавірусом тим, хто потребує особливої турботи та уваги.

Сьогодні ми побачили, наскільки важливим є сімейні лікарі в житті кожної родини. Вони стали ще ближчими. Більше, ніж фахівцями. Партнерами на шляху здоров’я. Наставниками. Тими, кому довіряють. Надати потрібну консультацію, виписати рецепт на “Доступні ліки”, зробити вакцинацію, дати направлення на обстеження — це все про сімейного лікаря.

Трохи цифр:

📌 Понад 29,8 млн пацієнтів обрали свого лікаря в 1570 закладах:

— 29,2 млн пацієнтів подали декларацію до лікаря в комунальному закладі;

— 347 тис. пацієнтів — до лікарів у приватних закладах;

— 330,4 тис. пацієнтів — до лікарів-ФОП.

📌 Понад 22 тисячі лікарів ПМД у законтрактованих закладах надають первинну допомогу дітям та дорослим. Серед них 15 155 — сімейних лікарів, 4 452 педіатрів, 3 284 — терапевтів.

📌 З 15 155 сімейних лікарів — 5 087 працюють у селах та смт, решта — у маленьких та великих містах.

📌 Статистика свідчить, що працювати лікарем на первинній ланці обирають найчастіше саме жінки, їх — 18 567, а чоловіків — 4 302.

📌 308 лікарів первинної ланки зареєстровані в якості ФОП.

НСЗУ дякує всім фахівцям та фахівчиням, які працюють в сімейній медицині. Які дбають про пацієнта, вміють їх почути та надати необхідну та якісну медичну допомогу.

Бажаємо вам успішної сімейної практики, пацієнтів з деклараціями та можливостей для розвитку!

НСЗУ Національна служба здоров’я України