15 лютого — Міжнародний день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day)

15.02.2024
Сьогодні Міжнародний день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day).
 
Онкологічні захворювання можуть спіткати будь-кого, незалежно від віку. І діти, на жаль, не виключення. Програма медичних гарантій спрямована, зокрема, на те, щоби онкохворі діти отримували якісну допомогу: від діагностики до лікування.
 
Розповідаємо, які послуги безоплатні для дітей з підозрою на онкозахворювання або встановленим діагнозом у 2024 році👇
 
🟢 Діагностика.
 
Діти з підозрою на онкологію мають право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження. Інструментальні дослідження включають МРТ і КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням. А також УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження, сцинтиграфію тощо.
🏥Таку медичну допомогу надають, зокрема, всі онкологічні диспансери, Національний інститут раку.
 
🟢 Хіміотерапевтичне та радіологічне лікування.
 
Діти-пацієнти з підтвердженим онкологічним діагнозом мають право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ). А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.
При радіологічному лікуванні безоплатними є променева терапія, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідна медикаментозна терапія.
🏥Таку безоплатну медичну допомогу надають ті медичні заклади, які уклали договір із НСЗУ за пакетами “Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах” і “Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах” та надають ці медичні послуги пацієнтам до 18 років.
 
🟢 Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань.
Діти-пацієнти з онкогематологічними захворюваннями мають право на безоплатну діагностику, лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (включно з МРТ і КТ). А також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення.
🏥Отримати таку медичну допомогу можна в лікарнях, які мають договір із НСЗУ за пакетом “Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворювання у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах” та надають ці медичні послуги дітям.
 
❗Ліки.
 
Зверніть увагу. Дороговартісні ліки централізовано закуповує держава (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/216-2022-%D0%BF#Text). Перелік наявних ліків онкологічні центри мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я. Якщо в одному онкоцентрі немає необхідних ліків, можна звернутися на лікування до іншого.
Джерело інформації: офіційна сторінка НСЗУ для пацієнта