12 травня у світі відзначають Міжнародний день медичних сестер і братів

12.05.2024
12 травня у світі відзначають Міжнародний день медичних сестер і братів.
Ця дата – день народження Флоренс Найтінгейл – британської сестри милосердя, реформаторки й фактично засновниці сестринської справи. Надзвичайно освіченій жінці вдалося досягти змін у тогочасних шпиталях, що врятувало десятки тисяч життів військових і цивільних.
Вона запровадила повсякчасну дезінфекцію і режим харчування, збір й оброблення статистичних даних в лікарнях, розмежовування хворих по палатах, добилася оснащення лікарень системами вентиляції й каналізації, займалася профілактикою хвороб. Вона ж заснувала перші курси сестер милосердя в Британії.
👨‍⚕️👩‍⚕️ Справу Флоренс Найтінгейл майже 200 років по тому щодня продовжують тисячі героїчних українських медичних сестер і братів. Завдяки їхній відданості, професіоналізму, їхнім великим серцям вдалося врятувати багато життів і душ.
Тема цьогорічного дня – «Наші медсестри. Наше майбутнє. Економічна сила турботи». Їхня праця допомагає змінювати медичну систему на краще, а отже – і добробут людей і всієї країни.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко (Viktor Liashko) відвідав із візитом Львівщину, де привітав і нагородив медичних сестер і братів, подякував кожній і кожному за чуйність, фаховість та стійкість.
❞Якісна освіта медичних сестер, як і посилення їх ролі, автономності загалом, є критично важливою для забезпечення якісної медичної допомоги. Працюємо над тим, щоб вона відповідала сучасним вимогам, тенденціям розвитку освіти, науки та медицини, а також дозволяла ефективно реагувати на ті виклики, які з’являються у сфері охорони здоров’я❝.
Вітаємо зі святом!
Джерело допису: офіційна сторінка Фейсбук Міністерство охорони здоров’я України
На зображенні може бути: 15 людей та лікарня