Всесвітній день боротьби з лімфомами проводиться щорічно 15 вересня

15.09.2022
 
День боротьби з лімфомою запровадили більш як 10 років тому.
 
🔺Його мета — привернути увагу до проблем людей, які зіткнулися з таким діагнозом, а також інформувати загал про симптоми захворювання та наголосити на необхідності своєчасного звернення до лікарів.
📌Що таке – лімфома?
Лімфома — це пухлина з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів (невеликі закриті скупчення лімфоцитів), селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку.
Лімфома – це не одна хвороба, а група з понад 30-ти різних хвороб.
Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми.
📌Лімфоми – серйозне захворювання, яке може виникнути в будь-якому віці та прогресувати з плином часу. Первинними симптомами є, зокрема, наступні: безболісне збільшення лімфовузлів, нічна пітливість, різка втрата ваги, підвищення температури тіла, втомлюваність, кашель.
❗Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики.
➡️Трохи статистики
Більше одного мільйона осіб у всьому світі живуть із діагнозом лімфома, і у близько тисячі пацієнтів щодня виявляють цю патологію.
В країнах Західної Європи щорічно виявляють близько 12-15 випадків серед кожних 100 тис. населення захворювань лімфомами.
Лімфоми — це група злоякісних пухлин крові, для якої характерним є ураження клітин лімфатичної системи.
📌Підвищити ризик розвитку лімфом можуть:
🔺вплив радіації;
🔺несприятливі умови навколишнього середовища;
🔺куріння та вживання алкоголю;
🔺ожиріння.
Для профілактики лімфоми постарайтесь мінімізувати вплив цих факторів на ваш організм.
При деяких варіантах причина захворювання невідома, а при інших уже встановлена. Ризик розвитку неходжкінських лімфом вище у хворих, які страждають на ВІЛ. Доведена роль віруса Епштейна-Барр в розвитку лімфоми Беркіта. Відомо, що бактерія Helicobacter-pylori є причиною розвитку лімфоми, яка уражає шлунково-кишковий тракт (MALT-лімфома). Також доведена роль Chlamydia psittaci у розвитку МALT-лімфоми з ураженням ока і роль вірусу гепатиту С у розвитку лімфоми селезінки.
У випадках, коли відома причина захворювання, при ранніх стадіях захворювання іноді досить пролікувати пацієнта протививірусними або антибактеріальними препаратами без застосування хіміотерапії.
➡️➡️ЯК ВИЯВИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ
Розпізнати лімфому самостійно на ранніх стадіях досить важко, оскільки це захворювання найчастіше не проявляється специфічними симптомами. Водночас, ефективність лікування залежить саме від часу виникнення лімфоми: що раніше діагностували, то ефективнішим буде лікування. Тому дуже важливо регулярно (1 раз на рік) проходити профілактичний огляд у свого терапевта чи сімейного лікаря.
❗Також обов’язково зверніться до свого лікаря, якщо у вас з’явились такі симптоми:
🔺безболісне збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в пахвових впадинах, паху;
🔺втрата ваги;
🔺підвищення температури тіла вище 38С без видимих на те причин;
🔺профузна нічна пітливість;
🔺свербіж шкіри.
Імунна система хворих на лімфому стає більш вразливою, тому такі люди мають підвищену схильність до різних інфекцій.