Волонтери з Німеччини — співпраця триває!

17.12.2018
https://gematolog.ck.ua/wp-content/uploads/2018/12/EF6B5700-2.jpg

15 грудня 2018 року до КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер» ЧОР завітали з робочим візитом волонтери з Німеччини, завдяки яким влітку поточного року обласний центр паліативної допомоги закладу було забезпечено функціональними ліжками та медичними меблями. Тоді з Німеччини був переданий вантаж, який містив 44 функціональних ліжка з матрацами, тумбочки приліжкові спеціального медичного призначення, що дало можливість повністю забезпечити розгортання планового ліжкового фонду у паліативному центрі, який розрахований на 50 ліжок.

Петер Лідзба, лікар–терапевт та Інна Флоріанчик, студентка, соціальний працівник – волонтери з Німеччини ознайомились з основними напрямками роботи з надання паліативної допомоги під час зустрічі в Черкаському онкологічному диспансері. Керівник закладу Віктор Парамонов розповів про створення, можливості та перспективи розвитку надання паліативної допомоги безпосередньо у закладі. Начальник управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації проінформував про заходи, які виконує адміністрація області та управління охорони здоров’я для становлення та розвитку паліативної допомоги. В області розроблена та затверджена програма розвитку паліативної допомоги до 2020 року. В умовах реформування галузі виникає необхідність створення відділення паліативної допомоги для хворих з інфекційними станами: туберкульоз, ВІЛ/СНІД та поєднані з ним інфекції, гепатити тощо. Про це більш детально розповіла головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров’я Дар’я Левандовська.

Волонтери ознайомились з роботою центру паліативної допомоги Черкаського обласного онкологічного диспансеру, відзначили належні умови, створені для перебування та догляду за пацієнтами. Особливо звернули увагу на дитячі палати, обладнані з допомогою благодійників України, де умови перебування наближені до домашніх і відзначили, що це цілком європейський підхід.

Колеги з Німеччини відзначили, що дуже важливо, коли проблема вирішується комплексно, коли у команді, яка зайнята вирішенням проблеми задіяні і фахівці-медики, і соціальні працівники та волонтери, і політичне (інституціональне) керівництво, як от присутній на зустрічі начальник управління охорони здоров’я області. Петер Лідзба зазначив, що у Німеччині також більшість проблем вирішуються саме на регіональному, а не на федеральному рівні. В ході візиту були обговорені можливості для подальшого співробітництва.