У Черкаському онкодиспансері провели четверту трансплантацію нирки

14.04.2021
operacziya-1200x900.jpg

Фахівці Черкаського обласного онкологічного диспансеру вчетверте здійснили успішну трансплантацію нирки. Операцію провели 27 березня, а сьогодні пацієнтку Ярославу Алексейченко вже виписали додому.

За словами жінки, проблеми з функціонуванням нирок з’явилися ще в 2017 році.

– Тоді я перебувала на гемодіалізі понад місяць і завдяки процедурі самопочуття трохи покращилося. Проте в січні 2019 року нирки знову припинили нормально функціонувати й протягом року мені довелося їздити до лікарні, яка знаходиться за 35 кілометрів від Ічні (Чернігівська область), – сказала Алексейченко.

Звернутися до лікарів Черкаського обласного онкодиспансеру Ярослава вирішила після перегляду сюжету про першу трансплантацію нирки на Черкащині.

– Я зрозуміла, що потрібно шукати вихід і тому ризикнула. У грудні ми зідзвонилися з лікарем Романом Морару-Бурлеску, а за місяць уже готувалися до трансплантації з мамою. Однак вона не підійшла, тож подальше обстеження проходили з батьком. На щастя, отримали позитивні результати і почали готуватися до операції. Перед хірургічним втручанням ми хвилювалися. Однак інші дівчата, які вже процес цей пройшли, заспокоювали. Усе минуло успішно, хоча й виникли незначні ускладнення, – зазначила Ярослава Алексейченко.

Як зауважив завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску, цю хірургію не можна організувати шаблонно.

– У кожного пацієнта свій життєвий шлях до трансплантації й індивідуальна хірургічна історія. Тому всі випадки не можна порівнювати. Бувають моменти, коли ми думаємо, що попереду важка операція, але потім усе минає легко, і навпаки. Після операції в Ярослави виникло ускладнення – тромбоз судин нирок, що трапляється досить рідко. Ми здійснили повторне хірургічне втручання. Нині нирка нормально функціонує, уже без гемодіалізу, – сказав Морару-Бурлеску.

Ярослава Алексейченко розповіла, що відчуття після трансплантації незрівнянні.

– Це набагато краще, ніж періодично перебувати на гемодіалізі. Адже після процедури з’являлися побічні симптоми: головний біль, слабкість та нудота. Тому пересадка нирки була необхідною. До речі, тато теж чудово почувається та  вже веде активний спосіб життя, – поділилася жінка.

Мама пацієнтки Тетяна Ілляш завдячує фахівцям онкодиспансеру.

У Романа Петровича та його команди – золоті руки. Побільше б таких висококваліфікованих спеціалістів. Ми дуже хвилювалися, але не втрачали надію і говорили, що все буде добре. Головне вірити в краще й підтримувати одне одного, – сказала Ілляш.

За словами Романа Морару-Бурлеску, наразі Ярослава почувається добре й уже може їхати додому. Їй ще доведеться приїжджати до лікарні на огляди та консультації, приймати ліки й дотримуватися дієти, але тепер вона буде почуватися вільною та зможе самостійно керувати власним життям.

Нині в медичному закладі триває підготовка до трансплантації пацієнтів із Білої Церкви.

– На жаль, ми не можемо допомогти всім, бо поки що не функціонують бази забору органів. Вирішувати це питання має велика команда. Сподіваємося, що в подальшому зможемо збільшити кількість не лише родинних, а й посмертних трансплантацій, – пояснив  фахівець.