У Черкаському онкдиспансері презентували арт-альбом для дітей, які борються з недугою

19.02.2021
golovneeeeee-1200x800.jpg

Арт-альбом «Корисні цікавинки від троля Семена» презентували в Черкаському обласному онкологічному диспансері 19 лютого.

🔸Проєкт призначений для психологічної та моральної підтримки дітей, які перебувають на лікуванні в стаціонарних медичних закладах дитячої онкології, гематології та спеціалізованої паліативної допомоги. В арт-альбомі зібрані психологічні практики та вправи, які подані в ігровій та казковій формі. На думку авторів, ці методики сприяють стабілізації психоемоційного стану пацієнтів.

📍Ідея створення проєкту виникла в очільниці БДФ «Подаруй дитині світ» Світлани Федорової. За її словами, більшість дітей, які потрапляють в онкодиспансер, перебувають у «замкненому» стані й не завжди готові до роботи з фахівцем.

– Я бачу цей арт-альбом як місток до психолога. Також він допоможе дитині розібратися з проблемами самостійно, адже під час створення використано багато професійних методик, які використовував би психолог, якби працював із дитиною індивідуально, – зауважила Світлана Федорова.

❗Арт-альбом «Корисні цікавинки від троля Семена» – командний проєкт. До створення долучилося три черкаські психологині. Авторки врахували психоемоційні зміни дітей та підібрали техніки, що підходять для різних вікових груп.

🔸За словами психологині дитячого відділення Черкаського обласного онкологічного диспансеру Надії Азаматової, вони брали кожну емоцію, яка виникає під час лікування, та розписували техніки, а вже потім коригували, аби дитині було цікаво.

– Цей арт-альбом корисний для онкохворої дитини тим, що «витягує» всі проблеми: страхи, відчуття провини, занижену самооцінку. Не завжди діти йдуть до психолога. Тобто вони можуть не звернутися до фахівця, а безпосередньо отримати психологічну допомогу, коли виконуватимуть завдання, – зауважила Азаматова.

🔸Практична психологиня Надія Мисан стверджує, що арт-альбом може допомогти дітям накопичити та зміцнити внутрішню силу.

– Під час створення ми більшу увагу приділяли тому, щоб він допоміг дітям проходити лікування в такому непростому медичному закладі. Маленькі пацієнти проходять процедури, які викликають біль різного ступеню. Цей альбом має допомогти впоратися із тим станом та виконати ті вікові завдання, які в них є, – зазначила Мисан та додала, що діти зможуть не лише себе підбадьорити в екстреній ситуації, але й батьків.

🔸Художниця-ілюстраторка Ольга Курська зауважила, що найважливішим завданням було придумати троля Семена, щоб він був схожий на головного героя характером та рисами обличчя.

– Троль Семен – жвавий парубок, який постійно потрапляє в пригоди: то він котів шукає, то шкарпетки, грушу буксує та на дерево кричить. Також можна сказати, що він великий модник, бо в нього на жодній ілюстрації не повторюється одяг, – сказала Курська.

🔸Ілюстраторка зазначила, що це довготривалий проєкт, який тривав півтора роки від ідеї до її реалізації.

📌Над технічною складовою працювали сестри Ірина та Світлана Федорови. Вони домовлялися з друкарнею, контролювали виготовлення макетів, роботу художниці та редакторів. Крім того, вони генерували креативні ідеї з «маминого» боку, тому підказували, що саме може зацікавити дітей.

🔸За словами Світлани Федорової, під час створення альбому, намагалися зробити його таким, щоб він не був схожий на шкільний підручник.Саме тому придумали троля, цікаві завдання із гумором.

– Окрім психологічних вправ, в альбомі є завдання для покращенню настрою. Це веселі квести: допоможи знайти Семену шкарпетки або відмінності на картинках, а також привітай троля з днем народження, – зазначила Федорова та додала, що для зацікавлення використали QR-коди. Дитина може відсканувати та перевірити правильну відповідь до завдань, а також «перейти» на сайт з аудіоказками, які озвучували відомі українські особистості.

🔸Дизайнер проєкту Олександр Коробко розповів, що у зв’язку з тим, що ілюстрації намальовані в традиційний спосіб з використанням паперу, це має свої переваги та недоліки. Насамперед, це краща кольорова передача, але й більш тривалий час переведення в цифрову форму: пересканувати, «підтягнути» кольори.

–  На мою думку, арт-альбом вийшов з дотриманням «золотої середини», адже він достатньо інформативний, водночас, є цікаве кольорове наповнення. Це може зацікавити дитину візуально, так і є над чим замислитися і попрацювати. Арт-альбом має терапевтичний вплив на покращення самопочуття. Мені подобаються такі проєкти, адже мають художню цінність та практичне спрямування, а також відповідає виклику часу, – додав Коробко.

📌Арт-альбом створений за сприяння Програмної ініціативи Міжнародного Фонду «Відродження» «Громадське здоров’я». Його реалізував Благодійний дитячий фонд «Подаруй дитині світ» у межах проєкту «Паліативна допомога – право кожного!», що спрямований на підвищення якості паліативної допомоги в Україні.