Триває тиждень обізнаності про антибіотики

25.11.2023
 Його мета — нагадати про важливість правильного використання антибактеріальних препаратів, аби запобігти антибіотикорезистентності.
За даними ВООЗ саме з антибіотикорезистентністю у 2019 році пов’язано майже 5 млн смертей. Якщо інфекції стануть нечутливими до антибіотиків, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю і лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть одужати.
‼️ Чи є особливості прийому антибіотиків для людей з трансплантованими органами?
Пацієнти після трансплантації органів пожиттєво приймають імуносупресивні препарати, а це означає, що їхня імунна система в особливому, зниженому статусі. Прийом антибіотиків може додатково пригнічувати імунітет, що є небажаним і небезпечним.
Водночас, пацієнти після трансплантації стають більш уразливими перед небезпечними бактеріальними інфекціями і часто організму не під силу впоратися з ними без допомоги антибіотиків. Тому відмовлятися від такої терапії так само небезпечно. Але при цьому важливо дотримуватися певних правил.
📌Рішення про призначення антибіотиків може прийняти лише лікар — сімейний або лікар «вузької» спеціалізації. Лікаря треба обовязково попередити, що пацієнт пройшов через трансплантацію.
📌 Лікар, який визнав необхідність призначення антибіотиків, має обов’язково зв’язатися з трансплантологом, який спостерігає за пацієнтом, і порадитися щодо вибору препарату. Адже антибіотики є різних груп, різної дії і різними шляхами виводяться з організму.
📌При призначенні антибіотиків важливо враховувати наступне:
▪️ який саме орган або анатомічний матеріал був трансплантований, бо з цим пов’язані особливості метаболізму та виведення з організму призначених антибіотиків;
▪️ які основні препарати-імуносупресанти приймає хворий, щоб запобігти негативній взаємодії (зниження ефективності імуносупресивного препарату, що може спричинити навіть відторгнення трансплантованого органу або, навпаки, сумарний токсичний ефект);
▪️ антибіотики слід приймати з дотриманням правил: дозування, кратності і часу прийому відповідно до рекомендацій лікаря. Не переривати курс лікування, а у разі небажаних реакцій повідомляти про це лікаря.
 
На зображенні може бути: ліки та текст