Причини та фактори ризику розвитку раку в дитячому віці

28.09.2020
onko1-1.jpg

Фахівці з усього світу досліджують фактори ризику появи злоякісних пухлин серед дітей та дорослих. Однак причини розвитку більшості видів онкозахворювань у дітей ще й досі невідомі. Близько 5% усіх випадків раку в дітей спричиняють спадкові мутації (зміни генів, які передаються від батьків та призводять до неконтрольованого росту клітин і, зрештою, до розвитку онко).

За результатами досліджень значна кількість факторів ризику онкозахворювань у дітей виникають через генетичні та екологічні чинники.

До найбільш поширених причин розвитку раку в дітей належать:

• дитячі травми;
• шкідливі звички батьків (надмірне споживання алкоголю чи паління);
• вплив хімічних речовин (пестицидів);
• прийом деяких лікарських засобів або наркотичних речовин матір’ю під час вагітності;
• хромосомні аберації або порушення структури хромосом (синдром Дауна);
• генетичні порушення (синдром множинної ендокринної неоплазії);
• особливості періоду статевого дозрівання (рання перша менструація);
• радіаційне опромінення (діагностичні рентгенограми у внутрішньоутробному стані, променева терапія);
• вірусні інфекції (вірус папіломи людини);
• бактеріальні інфекції (Helicobacter pylori – спіралевидна паличковидна грамнегативна бактерія, яка інфікує різні частини шлунка і дванадцятипалої кишки);
• надмірна вага (надмірна вага жінки до та під час вагітності або під час пологів, ожиріння у дітей).

Профілактика раку з раннього дитинства

Рак розвивається внаслідок низки певних чинників протягом певного періоду. Результати численних досліджень засвідчують, що можна зробити певні кроки зараз, щоб захистити здоров’я немовлят та дітей молодшого віку, а також знизити ризики захворювання на рак у подальшому.

Насамперед, привчайте дітей до здорового способу життя. Збалансоване харчування, особливо споживання фруктів та овочів, а також регулярні фізичні навантаження для підтримання нормальної ваги є базовими правилами профілактики раку.

Подбайте про безпечне перебування на сонці. Кілька серйозних сонячних опіків можуть стати причиною розвитку раку шкіри в майбутньому. Захищайте шкіру від прямого впливу сонячного проміння. Не дозволяйте дітям чи підліткам засмагати в соляріях.

Розповідайте дітям про шкідливий вплив паління на організм людини. Найкращий спосіб профілактики раку, яке спричинене палінням – ніколи не починати курити. Так, 9 із 10 курців починають курити у віці до 18 років, а 99% – до 26 років.

Пасивне паління може стати причиною розвитку раку легень. Немає жодного виду пасивного куріння, яке є безпечним для некурців. Не паліть в присутності дітей.

Заохочуйте дітей до фізичної активності.

Під час вагітності позбудьтеся шкідливмх звичок, а після народження дитини не відмовляйтеся від грудного вигодовування.