Представники Світового банку вивчали досвід роботи онкодиспансеру та мережі скринінгових центрів «Здоров’я жінки» на Черкащині

12.12.2019

Сьогодні представники Світового банку із питань охорони здоров’я завітали із візитом до Черкаського обласного онкодиспансеру. А саме познайомилися із роботою обласного профілактично-лікувального, консультативного скринінгового центру «Здоров’я жінки» в нашому закладі та роботою мережі скринінгових центрів в Черкаській області. У складі делегації: Орест Тріль, консультант з медичних питань, заступник генерального директора Львівського клінічного онкологічного центру, Марта Кузьмин та Христина Пак, консультанти з економічних та стратегічних питань. Вони відвідали, крім обласного онкодиспансеру, скринінговий центр «Здоров’я жінки» на та жіночу конвертацію Золотоніської центральної районної лікарні, жіночу консультацію Черкаського пологового будинку, Центр громадського здоров’я та скринінговий центр «Здоров’я жінки » у м.Сміла.
Як зазначила Христина Пак, вона дізналася раніше, що в Черкаській області запроваджено власними силами місцевих онкологів та за підтримки Департаменту охорони здоров’я і Черкаськоі ОДА якісний скринінг для жінок, насамперед стосовно вчасного виявлення патологій грудної залози і шийки матки. Тому представники Світового банку вирішили ознайомитися з роботою мережі центрів «Здоров’я жінки» та Черкаським обласним онкодиспансером, а саме: як все працює, як жінок запрошують на консультації, які є результати.
− Дуже тішить підхід колег, які застосовують сучасні інформаційні технології та лікувальні протоколи, коли ведеться електронна реєстрація на консультативний прийом до лікаря, адже пацієнти можуть записатися і за допомогою електронної черги чи то он-лайн. Тому ми вирішили побачити це. Інша ж мета нашого візиту, враховуючи, що Світовий банк працював у Львівській області з проектом створення мережі скринінгових центрів «Онкопревенція», порівняти результати двох областей. У результаті всього цього ми можемо мати картину доцільності запровадження скринінгу в усіх областях нашої держави, адже жінки від раку шийки матки та грудної залози потерпають по всій Україні, − відзначила пані Христина. − Дуже гарні враження від побаченого на Черкащині, системно всі сфери охоплено, все комплексно, починаючи від мамографії, УЗД-обстежень та цитологічних досліджень. На базі обласного онкодиспансеру працює чудова, сучасна і якісна обласна централізована цитологічна лабораторія, ми вражені стандартизацією усих процесівв ній, а також далекоглядним підходом керівництва медичного закладу.
Орест Тріль поділився досвідом запровадження скринінгу патологій шийки матки та грудної залози на Львівщині. І досвід черкащан став для гостей також дуже цікавим і корисним.
− На базі Черкаського обласного онкодиспансеру, на мій погляд після візиту, усе зроблено на перспективу, сучасно й це дуже добре. Львівська і Черкаська області – ті регіони, де підходять до проблем діагностики захворювань на рак шийки матки та грудної залози у жінок досить системно, і вже є обнадійливі результати. Але, я так розумію, що досвід Черкащини є ще важливішим, адже тут вперше в краіні створювалась і мережа кабінетів патологіі шийки матки, і вперше впроваджувалася компьютерна програма обліку цитологічного скринінгу жіночого населення, тобто до початку роботи мережі скринінгових центрів вже було гарне багаторічне підґрунтя і це дуже позитивно, − говорить Орест Тріль. − Наше завдання, щоб якомога більше жінок охоплювалися цитологічним цервікальним та мамографічним скринінгом, тільки тоді ми матимемо позитивний результат і досягнемо зменшення захворюваності на рак шийки матки та грудної залози у жіночого населення України. Також ефективність скринінгових програм вимірюють за зниженням смертності від цих хвороб. Завдання Світового банку — оцінити існуючий стан системи охорони здоров’я та подивитися на результативність новітніх впроваджень в нашій країні. Нині стоїть питання загальнодержавної програми скринінгу, а це великі кошти та серйозні витрати. Тому вивчатиметься досвід багатьох областей, щоб знайти найрезультативніший економічно та клінічно ефективний проект.
В Черкаській області скринінгові центри «Здоров’я жінки» працюють на базі обласного онкологічного диспансеру, в Уманській, Золотоніській та Звенигородській центральних районних лікарнях, а також у Смілянській міській лікарні.