Повертають здоров’я та красу. Як у Черкаському центрі онкології ведуть боротьбу з раком молочної залози

20.10.2023
🔹Із-поміж згортків паперів, перук та післяопераційної білизни для жінок видно дві постаті. Такі тендітні жінки – Ганна Ткаченко та Ольга Литвиненко про таку серйозну та таку страшну хворобу як рак молочної залози можуть говорити без ані найменшого бентеження.
 
🔹Кожна з них знає, що вона тут – у Черкаському центрі онкології для того, аби допомогти, порадити, зігріти словом жінок, хворих на рак молочної залози. Пані Ганна приміряє головний убір – тюрбан, пошитий для пацієнток, що приймають курси хіміотерапії.
Очі жінки починають блищати, а обличчя пронизує посмішка. Ганна Арсеніївна питає, чи личить їй.
Далі береться роздивлятися інший убір.
У цей час Ольга Литвиненко відповідає на телефонні дзвінки. Дає комусь поради, розповідає повільно та неквапливо.
 
🔹Обоє зізнаються, рак молочної залози – той діагноз, який їм і самим колись довелося почути, усвідомити та пережити.
«Цю пухлину я виявила сама в 1997 році. Прийшла до онкодиспансеру, зробили аналізи. У висновку було написано, що серед клітин жирової тканини спостерігаються клітини раку. У мене тоді земля втекла з-під ніг. Одразу пішла до лікаря і тут же мені призначили операцію. Мене прооперували. Уже пройшло двадцять шість років», − розповідає Ганна Ткаченко. Жінка зізнається, як важко спершу не було, вона чітко виконувала вказівки лікарів і вважала себе здоровою повсякчас. «Були часи, що мені було дуже важко, але я знала, що все буде добре, а потім ще й краще. Кажуть, що біля плити не можна довго перебувати. Та чого ж не можна?! Постав каструлю та й іди дивися телевізор, нехай вариться. Я зайнялася фізкультурою, почала їздити на змагання.
 
🔹Рак – це просто діагноз і наша задача дожити з цим діагнозом до глибокої старості», − продовжує жінка.
 
✅ Продовження матеріалу з коментарями наших фахівців: завідувача організаційно-методичного відділу центру онкології Ігоря Гайдая (щодо статистики захворювання на Черкащині) та лікаря хірурга-онколога відділення пухлин репродуктивної системи жінок Черкаського центру онкології Наталії Корновенко (з порадами, як не пропустити недугу і вберегти жіноче здоров’я)
читайте у матеріалі Нова Доба