Пишаємось черговими здобутками: на новому тромбоеластографі успішно виконано перше дослідження

04.08.2023
Пишаємось черговими здобутками: на новому тромбоеластографі успішно виконано перше дослідження
🔹Катерина Вікторівна ЧУДАК, біохімік нашого центру:
— Це нове обладнання дає можливість оцінити систему згортання крові (від початку активації факторів згортання до утворення згортку крові із тромбоцитів і подальшого лізису).
Все це сприяє ефективніше спрогнозувати подільші дії лікаря. Пристрій дуже простий та зручний у користуванні.
🔹Загалом, тромбоеластографія, як методика, перевірена досвідом багатьох клінік у всьому світі, дозволяє значно поліпшити якість терапії, швидко і адекватно реагувати на екстрені ситуації. Отримуючи інтегральну оцінку показників роботи системи гемостазу, медики можуть спрогнозувати ризик можливих ускладнень, а також вплив призначуваних препаратів на роботу системи.
🔹Віктор ШКВАРКО, лікар, хірург-онколог КНП “КЦОГТПД Черкаської обласної ради”:
— Тромбоеластограф досліджує функціональний стан ланок гемостазу і застосовується в сучасній великій хірургії.
В першу чергу це і в трансплантаціях, в гепатохірургії, в травматології, в кардіохірургії для оцінки функціонування гемостазу у пацієнта.
Також можна оцінювати супутні проблеми і перший пацієнт, якому було проведено дослідження, мав супутню патологію, яка супроводжується низькою кількістю тромбоцитів в організмі. Зазвичай, це є показом до того, щоб підготуватися до оперативного втручання, замовити тромбоконцентрат, на що витрачаються значні кошти, засоби і час.
За допомогою цього апарату було оцінено функціонування гемостатичної системи пацієнта і визначено, що додаткова корекція не потребна.
Ми собі спокійно виконали хірургічні втручання, яке не супроводжувалося крововтратами.
Тобто, загалом ми тут досягли і економічного ефекту, і часового ефекту. Не треба зайвих маніпуляцій, які би могли виявитись непотрібними. Адже переливання тромбоконцентрату це завжди імунізація пацієнта і вироблення антитіл, які можуть провокувати в подальшому погіршення стану, тому тромбоцити просто так не переливаються.
Також прилад застосовується в трансплантології при виникненні ускладнень у пацієнтів, наприклад, кровотеч в післяопераційному періоді. Можна оцінить, яка ланка порушена і на ту ланку повпливати, в залежності від того який фактор згортання крові в дефіциті.
✅ Довідково:
Тромбоеластометр ROTEM delta — сучасний 4-х канальний тромбоеластометр з блоком для агрегації тромбоцитів.
Швидка диференціальна діагностика є життєво важливою. Вона також є основою цілеспрямованої терапії. Тестування за допомогою ROTEM delta та портфеля рідких реагентів забезпечує швидку діагностику коагулопатій для оптимізації рішень щодо переливання крові при операціях та сценаріях травматичної кровотечі. Огляд стану коагуляції протягом 10 хвилин допомагає миттєво визначити коагулопатію, що лежить в основі, і прийняти відповідні рішення для індивідуальної та цілеспрямованої терапії.
Параметри, що вимірюються:
CT (час коагуляції) – загальна активність коагуляційної системи
CFT (час утворення згустку) та альфа-кут (початкова швидкість утворення згустку) – оцінка функції тромбоцитів, дії фактора XIII, полімеризації фібрину, активності гепарину
MCF – якість згустку, оцінка його механічних властивостей
ML — оцінка фібринолітичної активності