“Наш шлях до цього був довгим — близько 20 років”, — Віктор Парамонов про запровадження аутологічної трансплантації кісткового мозку

22.04.2020

За матеріалами газети «Ваше Здоров’я»

Сьогодні тема трансплантації в Україні в усіх на слуху. Хтось ставиться до цього питання скептично, інші вірять у розвиток галузі і вже сьогодні впроваджують новітні технології світового зразка і в нашу медицину. Як от, наприклад, черкаські медики, котрі нещодавно вперше в області провели аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку.

У 2019 році на Черкащині було розроблено та затверджено обласну програму «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові» на 2019-2023 роки, яка передбачає створення в обласному онкологічному диспансері центру аутологічної трансплантації. А вже до кінця цього року планується здійснити 30 подібних пересадок. Невже це можливо за такий короткий час?

Чи легким був шлях до мети, розповів головний спеціаліст з онкології управління охорони здоров’я Черкаської ОДА, директор КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Віктор Парамонов.

ВЗ Хто був ініціатором запровадження новації?

— Така ініціатива виникла давно, коли я ще працював завідувачем відділення онкології. У 1997 році під час стажування в Польщі нам продемонстрували процедуру трансплантації стовбурових клітин і навчили, як її робити. Саме тоді я «загорівся» впровадити таку методику лікування в наших медичних закладах. Але це робота не одного дня, адже потрібно створити лабораторні потужності, придбати високоякісне обладнання, підготувати належним чином приміщення. Крім того, чи не найголовнішою умовою виконання цих амбітних планів є наявність фахівців, які володіють методикою. Підготовку до трансплантації ми вели з одним поколінням лікарів, а втілює її в життя вже наступне покоління. Наш шлях до цього був довгим — близько 20 років.

ВЗ Яке обладнання необхідне для запровадження процедури трансплантації стовбурових клітин?

— Для проведення трансплантації стовбурових клітин важливо передусім мати власну сертифіковану лабораторію. Наша має міжнародний європейський стандарт якості, а також отримала атестат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ EN ISO 15189:2015 на 98 методів досліджень. Жодна лікарня в Черкаській області, та навіть жодний онкоцентр України не має такої лабораторії!

Якість аналізів тут надточна і відповідає всім міжнародним вимогам. Це дає не тільки клінічне, а й юридичне право працювати з пацієнтами, бо вони належать до категорії високого ризику. Адже в нас завжди можуть запитати, у яких умовах проводилася трансплантація, яка діагностична підтримка або які клінічні показники були тощо. Лабораторія робить 1 млн 50 тис. досліджень на рік і працює в цілодобовому режимі. В диспансері постійно чергують 4 лікарі: анестезіолог, хірург, дорослий і дитячий гематологи.

За аналізом крові з вени, проведеним у нашій лабораторії, можна з високою часткою ймовірності визначити, що в людини росте пухлина, яка її ще навіть не турбує. Інколи наші хворі кажуть, що почуваються відмінно, але лабораторні показники вже «просигналізували» про недугу. Тому опромінювання й інші серйозні маніпуляції виконуємо лише після отримання результатів аналізів.

ВЗ Але ж це не все, що необхідне для трансплантації стовбурових клітин?

— Суть процедури трансплантації стовбурових клітин полягає в тому, що в пацієнта забирають клітини крові, які після високодозової хіміотерапії започаткують його нове кровотворення. І робиться це за допомогою проточного цитофлуориметра. Він визначає, які клітини в периферичній крові пацієнта молоді, старі, ракові, а які здорові, а також їхню точну кількість. За допомогою лазера кожна кровотворна клітина людини фарбується спеціальними маркерами. Протягом 10 хвилин цитофлуориметр ідентифікує 10 тис. клітин!

У нас встановлено американський оригінальний цитофлуориметр вартістю майже 5 млн грн. В Україні це четвертий такий апарат, але наш на сьогодні — найсучасніший. На цій апаратурі ми визначаємо, чи достатньо у периферичній крові пацієнта молодих клітин, щоб назбирати їх для трансплантації. Мінімальна доза молодих клітин, яку необхідно відібрати, — 2 млн на кожний кілограм маси тіла.

Якщо цитофлуориметр порахував, що в пацієнта таких клітин достатньо, то його підключають до сепаратора, вартість якого близько 2,5 млн грн. Сепаратор розпізнає потрібні клітини і відбирає їх. Процедура триває 3-4 години, інколи довше. За цей час машина прокручує декілька об’ємів крові. На виході залишається близько 200 мл рідини, у якій міститься максимальна концентрація всіх молодих кровотворних клітин.

Після цього клітини знову підраховуються в цитофлуориметрі. Якщо клітин для трансплантації не вистачає, пацієнта повторно підключають до сепаратора, щоб добрати їх.

Зазвичай пацієнту вливають стовбурові клітини через 24 години після хіміотерапії. Взагалі ж вони живуть лише 72 години, тож якщо хіміотерапія триває довше, ніж один день, то для зберігання клітини потрібно заморозити.

Щоб під час заморожування не утворювалися кристали, які можуть рвати оболонки клітин, у кріопакети зі стовбуровими клітинами додають спеціальний реактив і кладуть їх у програмний заморожувач, де за годину температура цього зразка опускається до – 80 °С. Після цього пакет перекладають у кріосховище, де в парах азоту за температури – 180 °С його можна зберігати роками.

Кріосховище ― небезпечна для роботи зона, тому тут встановлено потужну вентиляцію, 4 датчики, що спрацьовують у випадку будь-яких несправностей.

Окрім цього, є апарат, що визначає кількість патологічного білка в крові. Так ми спостерігаємо за станом пацієнтів після трансплантації. Саме ця апаратура визначила, що в першого нашого пацієнта рівень патологічного білка дійшов до нуля.

Також у медичному закладі повинні бути спеціально обладнані палати. У нас 5 боксів, оснащених автономною вентиляцією із HEPA-фільтрами.

Сьогодні ми точно можемо сказати: виконання трансплантації стовбурових клітин у нас і за кордоном є однаково безпечним та якісним.

Детальніше читайте за покликанням: http://www.siogodennya.org.ua/?p=95557&fbclid=IwAR0VjmUCIHG8-th-YgWeNkEYL5lUa4yWgncauFl0Gs1TAYACPu_hZS3f3F8