Галина Пилипенко: «Медицина – це та професія, яка потребує дуже великого ентузіазму»

09.06.2020

Про наше відділення клінічних випробувань, його унікальність, можливості та вагому роль у лікуванні онкологічних хвороб журналістам Нова Доба розповіла завідувачка відділення Галина Василівна Пилипенко.

– Відомо, що за кордоном проведення подібних обстежень особливо вітається державою, яка має теж свою зацікавленість в них. Як з цим в Україні?
– Це ще один важливий плюс досліджень. Їхні проведення зменшують навантаження на державні закупівлі. Бо це все оплачується і надається спонсорами в рамках дослідження. На період проведення оплачується діяльність диспансеру, його витрати, робота техніки, комп’ютерів, лабораторна діагностика, якщо ми використовуємо нашу лабораторію, та багато іншого. Саме тому такі дослідження дуже популярні в усьому світі. В тій же Європі чи Америці їх проводять в 10 – 20 разів більше, ніж в Україні. Завдяки клінічним дослідженням на фармацевтичному ринку з’являються нові інноваційні препарати, які дають більше можливості для одужання пацієнтів. У розвинених країнах кількість клінічних досліджень у рази більше, ніж в Україні. В Україні проводиться трохи більше 500 досліджень, той же час, як у Німеччині – майже 19 тисяч, у Британії – понад 5 тисяч, у Франції – понад 5 тисяч, у Швейцарії – понад 2 тисячі, у Польщі – понад 3,5 тисяч, в Угорщині – майже 2,5 тисячі.

Проведення клінічних випробувань – найкоротший шлях до інноваційних ліків. Кількість випробувань – показник розвиненості країни. Водночас в Україні досі існує багато міфів про них.

– Подібні відділення існують в багатьох містах України?
– Зазвичай вони діють лише у дуже великих містах. Наприклад великий центр з клінічних досліджень є в Дніпропетровську, на базі міської лікарні. Далеко не всі заклади такого рівня, як Черкаський обласний онкодиспансер, мають такі клінічні дослідження.

– Наскільки безпечними є такі дослідження для пацієнтів?
– Я чекала цього запитання. Знаєте, навколо клінічних досліджень існує дуже багато різних міфів, і їх варто розвінчувати. Один із них полягає в тому, що дослідження безкоштовні тому, що вони небезпечні для хворих. Це просто штампи мислення, які треба руйнувати. В Україні вже більше 20 років проводяться міжнародні клінічні дослідження, але для багатьох ця сфера залишається «таємницею». Недостатня інформація, як правило породжує низку домислів. Необхідно відзначити, що клінічні дослідження надають можливість пацієнту лікуватися новими інноваційними препаратами. В багатьох випадках для пацієнта – це єдиний шанс на покращення якості життя, тривалості життя або взагалі на одужання.
Крім того, пацієнтів, у більшості випадків, забезпечують препаратами супутньої терапії, і вони перебувають під постійним лікарським наглядом (пацієнти постійно проходять якісне, безкоштовне обстеження, також контролюється їх стан здоров᾿я), пацієнта забезпечують трансфером для транспортування в лікувальний заклад на візит.

Детальніше текст інтерв’ю читайте за покликанням:
https://novadoba.com.ua/62196-galyna-pylypenko-medycyna-ce-…