25 років онкохірургічній службі Черкаської області!

19.07.2018
Lobas-1200x463.jpg
25 років онкохірургічній службі області

Науково-практична конференція присвячена 25-річчю створення спеціалізованих хірургічних відділень Черкаського обласного онкологічного диспансеру

Відбулась науково-практична конференція за участю провідних науковців Національного інституту раку, Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О. Щалімова, присвячена 25-річчю створення спеціалізованих хірургічних відділень Черкаського обласного онкологічного диспансеру. Учасників конференції привітав начальник Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Лобас М. В.
Загальнохірургічне відділення онкодиспансеру було створене 01.07.1993 року, як зазначив у своєму вітальному слові головний лікар диспансеру В. В. Парамонов, пригадавши основні етапи розвитку онкохірургічної служби та лікарів, які доклали значних зусиль для її становлення. На потребу часу створювались профільні онкохірургічні відділення, відбувались переформатування, які не останні і на сьогодні. Все залежить від розвитку технологій, наукових підходів,  знань та володінь практичними навичками.

Учасники конференції мали чудову можливість послухати доповіді повідних вчених сучасності в царині онкохірургії, реконструктивної хірургії та трансплантології, яка часто пов’язана з втратою органу внаслідок лікування злоякісних новоутворень.

Д. м. н. Лукашенко А. В., зав. відділенням малоінвазивної та ендоскопічної хірургії, інтервенційної радіології, заступник директора ДУ «Національний інститу раку»  у своїй доповіді «Лапароскопія в лікуванні пухлин шлунку. Лапароскопічне стадіювання, лапароскопічні резекції печінки» висвітлив як сучасні світові досягнення, спираючись на досвід японських науковців, які є провідними фахівцями в дослідженні природи і лікування раку шлунку, так і досвід українських спеціалістів, які успішно освоюють найкращі методики з застосуванням малоінвазивної та ендоскопічної хірургії.

Цікава доповідь «Синдром короткої кишки. Сучасний погляд на проблему» професора, д.м.н. Лаврика А. С. викликала низку питань та спонукала учасників до обговорень. Було висвітлено підходи, які найбільше застосовуються у світовій практиці щодо вирішення проблеми короткої кишки, а також власний досвід з позитивними наслідками хірургічного втручання.

Професор, д.м.н. Стаховський Е. О., керівник науково-дослідницького відділення пластичної та реконструктивної онкоурології ДУ «Національний інститут раку» у своїй доповіді «Сучасні аспекти онкоурології» акцентував увагу на важливості скринінгу раку передміхурової залози (тест PSA) і продемонстрував переваги його проведення на світових даних, які свідчать про суттєве продовження життя в разі своєчасної діагностики. Інший важливий аспект доповіді був акцентований на якомога більшій відмові від проведення нефректомій за можливості виконати резекцію нирки. Для цього в ДУ «НІР» була розроблена власна класифікація, відмінна від Європейської, побудована на об’ємі  паренхими нирки, не враженої пухлиною, що дозволяє більш ефективно проводити органозберігаючі операції.

Про досвід роботи  та сучасні досягнення хірургічної служби диспансеру було висвітлено у доповідях завідувача онкохірургічного відділення №2, обласного п/ш онкокохірурга Мельника О. М., завідувача онкохірургічного відділення №1 Тюріна О. В.

Про малоінвазивні технології в онкоурології, які вже успішно виконуються в Черкаському онкодиспансері доповів лікар-уролог Морару-Бурлеску Р. П.
Шляхи мінімізації операційної травми в лікуванні колоректального раку висвітлим лікар-хірург-онколог Прошак О. М.
Завершив конференцію своєю доповіддю про «Використання торакоскопії в лікуванні хворих онкоторакального профілю» лікар-хірург-онколог Плахотній І. В.

Отже, лікарі-хірурги, лікарі-онкологи, лікарі-хірурги-онкологи міста Черкаси та Черкаської області, які знайшли можливість взяти участь у роботі конференції дізнались про основні підходи з онкохірургічної допомоги, які застосовуються у світовій практиці, на теренах України та безпосередньо в Черкаському обласному онкологічному диспансері.  Сподіваємось, що ці знання стануть корисними в роботі. І вітаємо онкохірургічну службу області з першим ювілеєм!