24 вересня — Всесвітній день досліджень раку

24.09.2023
Напевно кожен з нас чув у якомусь фільмі, чи читав у якійсь книзі, фразу, яку вимовляє замріяна дитина: коли я виросту, то обов’язково винайду ліки від раку!
Це, звісно, прекрасна мрія, однак насправді ця хвороба досліджується і вивчається з давніх часів. І чим більше розвивається наука і технології, тим більше шансів у пацієнтів одужати. Тобто, насправді овіяний міфами рак давно перестав бути вироком і все більше стає серйозним, однак виліковним захворюванням.
🟥 Пропонуємо вашій увазі цікаві факти про історію досліджень раку, які свідчать про те, яка з часом змінилося наше розуміння того, що викликає рак і як його можна його діагностувати та лікувати.
⏳ 3000 р. до н. е.: найдавніша у світі згадка про рак була знайдена у папірусному документі з Стародавнього Єгипту. У ньому описані пухлини, виявлені в грудях. Тоді рак лікували шляхом руйнування тканини гарячим інструментом під назвою «вогневий дриль» — техніка, яку ми зараз називаємо «припіканням». У деяких працях навіть є відомості про те, що стародавні єгиптяни могли розрізняти ракові (злоякісні) і неракові (доброякісні) пухлини.
⏳ 460 рік до нашої ери: у Стародавній Греції Гіппократ вважав, що в організмі є чотири види рідин, які впливають на здоров’я: кров, флегма, жовта жовч і чорна жовч. На його думку, надмірна кількість чорної жовчі в частині тіла викликає рак. Протягом наступних 1400 років ця версія була найпоширенішою.
⏳ 1775 р.: британський хірург Персівалл Потт виявив, що рак яєчок часто зустрічається у сажотрусів. Це був перший випадок, коли рак пов’язали з екологічною причиною.
⏳ 17 століття: відкриття існування лімфатичної системи призвело до нових ідей про рак. Лімфатична система включає тканини, судини та органи, які переміщують по тілу речовину, яка називається лімфою. Лімфа є важливою частиною імунної системи. Тож, коли її відкрили, з’явилася гіпотеза, що проблеми у цій системі можуть спричинити рак. Ця ідея отримала назву теорії лімфи. Вона замінила теорію Гіппократа про чорну жовч і рак.
⏳ 1838 р.: Йоганнес Мюллер, німецький патолог, показав, що рак складається з клітин, а не лімфи. Учень Мюллера, лікар Рудольф Вірхов, з’ясував, що всі наші клітини — навіть ракові — походять з інших клітин.Однак він вважав, що рак поширюється в організмі «як рідина».
⏳ 1860 р.: німецький хірург Карл Тірш першим довів, що рак поширюється через злоякісні клітини.
🟥 Як з’явилася назва «рак»
Вважається, що слово «рак» (cancer) першим вжив Гіппократ. Однак насправді для назви хвороби він використовував грецькі слова karkinos і karkinoma. Ці слова були пов’язані з грецьким словом, що означає «краб», оскільки Гіппократ вважав, що нутрощі пухлин схожі на крабів.
Першим слово cancer латинською мовою переклав римський лікар Цельс.
🟥 XX сторіччя – вражаючий час у дослідженнях раку
У ХХ сторіччі були відкриті канцерогени, хіміотерапія, променева терапія та нові способи діагностики раку.
🔥 Ось деякі з найважливіших відкриттів:
🔬 1915 р.: Кацусабуро Ямагіва та Коічі Ічікава з Токійського університету наносили кам’яновугільну смолу на шкіру кроликів, викликаючи рак і показуючи, що деякі речовини є канцерогенними або викликають рак.
🔬 1962 р.: Джеймс Уотсон і Френсіс Крік отримали Нобелівську премію за відкриття хімічної структури ДНК.
🔬 1970-ті роки: вчені відкривають онкогени та гени-супресори пухлин.
🔬 1989 р.: почали розвиватися перші методи лікування раку за допомогою генної терапії.
🔬 1994 р.: вчені виявили ген BRCA1. Це був перший відомий ген, який виявив схильність людини до розвитку раку грудей або яєчників.
🔬 1999 р.: Ян Волбумерс і Мікеле Манос знайшли докази причетності вірусу папіломи людини (ВПЛ) до 99,7% випадків раку шийки матки.
🟥 XXI сторіччя: дізнаємося більше про рак
🧬 2006 р.: Перша вакцина проти вірусу ВПЛ була схвалена у США.
🧬 2009 р.: Дослідники виявили, що імунотерапія покращує рівень лікування дітей з нейробластомою.
🧬 2016 р.: Дослідники знайшли докази того, що тип генної терапії під назвою (CAR) T може призвести до ремісії у деяких людей з B-клітинним гематологічним раком.
🧬 2021 р.: OncoKB, база даних генетичних варіантів, була визнана Управлінням по контролю якості харчових продуктів і медикаментів США (FDA) інструментом для прогнозування реакції на ліки у людей, хворих на рак. Це допоможе онкологам знайти найкращі індивідуальні методи лікування для людей із певними видами раку.
🧬 Штучний інтелект допомагає виявити рак на ранніх стадіях
У Массачусетському технологічному інституті та загальному онкологічному центрі розробили та випробували інструмент ШІ, відомий як Sybil.
Sybil навчили «переглядати» КТ грудної клітини людей, які проходили скринінг на рак легенів. Програма змогла передбачити ризик розвитку раку легенів протягом шести років.
Мета таких інструментів штучного інтелекту, як Sybil, полягає у виявленні раку на ранніх стадіях, коли його легше вилікувати.
Схожу мету має й інструмент штучного інтелекту, створений дослідниками Гарвардської медичної школи, Копенгагенського університету та Інституту раку Дани-Фарбера. Використовуючи медичні записи пацієнтів, інструмент зміг визначити тих, хто має найвищий ризик раку підшлункової залози, за три роки до фактичного діагнозу.
Дослідження, частково проведене компанією Google у 2020 році, навчило штучний інтелект виявляти рак грудей на мамографії. Дослідники стверджують, що інструмент може зробити це на рівні – і навіть краще, ніж – сертифікований радіолог.
🟥 Всесвітній день досліджень раку слугує потужним нагадуванням про вирішальну роль, яку відіграють дослідження у глобальній боротьбі проти раку. Оскільки ця хвороба продовжує вражати мільйони людей по всьому світу, потреба в новаторських дослідженнях, співпраці та глобальній єдності стає ще більш першочерговою.
За матеріалами verywellhealth (http://surl.li/lkyfz) та abcnews (http://surl.li/lkygp).
 
Джерело матеріалу: офіційна сторінка ГО «Афіна. Жінки проти раку»